Besplatna dostava za narudžbe iznad 38 eur
Dodatni popust od 20% na iznose iznad 110 eur

6 koraka kako napraviti savršen Gallery Wall

6 koraka kako napraviti savršen Gallery Wall

Puno puta sam dobila neki upit na mail da vam prema slici interijera predložim mozaik od postera. No da biste samostalno napravili savršen Gallery Wall dostojan Instagrama ili Pinteresta, potrebno vam je samo malo spretnosti, pak papir, samoljepljiva traka, metar, kukice, čavli, olovka, okviri i naravno - posteri!

Objesiti samo jedan okvir može biti jednostavno, no kako i na koji način složiti više okvira različitih dimenzija i po kojem principu ih posložiti? Nebitno da li već imate okvire ili tek idete u nabavku novih, donosim vam savjete kako u par jednostavnih koraka složiti savršen galerijski zid:

Pak papir za dobro planiranje

 

1. Napravite plan

Nabavite pak papir u roli i izrežite ga po željenim dimenzijama ili po obliku postojećih okvira tako da ih ocrtate okolo. Ukoliko tek radite plan nabavke okvira i postera, ovo vam može biti idealan način kako ćete biti sigurni u narudžbu odabranih dimenzija.

Provjerite jesu li okviri koje odabirete za postere u vašoj paleti boja. Svaki okvir ne mora biti isti (može biti jako zabavno pomiješati stilove), ali ipak ne želite u tome pretjerati te da vam jedan komad pretjerano strši.

 

Svi LOLA posteri dostupni su u ovih 7 standardnih dimenzija koje odgovaraju većini okvira:

  • A4 (21x30 cm)
  • 30 x 40 cm
  • 40 x 50 cm
  • 50 x 50 cm
  • 50 x 70 cm
  • 61 x 91 cm
  • 70 x 100 cm

Vertikalno odnosi veličina izgledaju ovako:

Usporedba dimenzija vertikalnih okvira

A horizontalno ovako:

Usporedba dimenzija horizontalnih okvira

2. Označite mjesto za vješanje

Kada ste okvire već nabavili, pronađite mjesto na svakom okviru gdje je kukica i označite ga na izrezanom papiru. Ukoliko vaši okviri odozada imaju žicu na koju se vješa, označite mjesto gdje kukica hvata žicu.

 

3. Napravite raspored

Rasporedite papire prvo na podu i odaberite shemu prema kojoj će stajati na zidu. Raspored uvelike ovisi o visini zida i o samom prostoru u koji postavljate okvire, tako da ćete sami morati donijeti odluku, ali ovi shematski prikazi u tome bi vam mogli malo pomoći:

 

Minimalističke sheme: savršen par, simetrični trio, klasični trio i jednostavan grid

Korištenjem tek par okvira stvara se snažna fokusna točka i osjećaj mira. Ima nešto lijepo u toj simetriji i osjećaju bestežinskog stanja. Savršen par idealan je za postere koji se nadovezuju jedan na drugi. Simetrični trio daje savršenu simetriju i idealan je za malo veće zidove i prostore. Oba prijedloga primjerenija su za okvire većih formata, od dimenzije 50x70 cm do 70x100 cm. Klasični trio odlično funkcionira kada je glavni poster u najvećoj dimeniji i fokus je na njemu. Jednostavan grid je savršeno balansiran i simetričan te nam daje osjećaj ravnoteže. Može se napraviti od 4 postera 50 x 50 cm, ali i bilo kojih drugih dimenzija pod uvjetom da su svi istih dimenzija.

Raspored okvira - savršen par

Raspored okvira - simetrični trio

Raspored okvira - klasični trio

Raspored okvira - jednostavan grid

 

Grid sheme: klasični grid, centralni grid, mondrian  i veliki grid

Jednostavan raspored koji je poravnan na svim stranama stvarajući tako osjećaj za ravnotežu i jednostavnost. Klasični grid je jednakih dimenzija po širini i visini i prilično je stabilan. Centralni grid u fokus stavlja najveći okvir, složen je po hijerarhiji i po simetriji. Mondrian koristi hijerarhiju i asimetriju, a veliki grid kombinira dupli mondrian stil.

 Raspored okvira - klasični grid

 Raspored okvira - centralni grid

 Raspored okvira - mondrian

Raspored okvira - veliki grid

Shema po osi: donja os, unutarnja os, spiralna shema i gornja os

Poravnavanje svih okvira prema nekom rubu mogu naglasiti neke dijelove uređenja prostorije. Donja os poravnava sve okvire prema donjoj crti i ta shema je klasična. Unutarnja os poravnava prema sredičnjoj liniji koja dijeli postere na gornje i donje, a daje osjećaj strukturiranosti. Spiralna shema koristi x i y os za poravnavanje, ali daje osjećaj kretnje i dinamike. Gornja os je isto jedan oblik klasičnog poravnavanja s gornjom crtom.

 Raspored okvira - donja os

 

Raspored okvira - unutrašnja os

 Raspored okvira - spiralna shema

 

Raspored okvira - gornja os

Eklektična shema: moderan stil, organski stil, uzlazni stil i Z stil

Zaigrana i dinamična, eklektična galerija na zidu može oživjeti bilo koju prostoriju - uz to, vrlo je jednostavno naknadno mijenjati okvire i postere bez brige da će se poremetiti kompozicija. Moderan stil predstavlja različite oblike, dimenzije i raspored okvira postavljenih po hiru. Organski stil unosi malo reda i stabilnosti. Iako naizgled ne djeluje kao da je pomno osmišljen, poneki okviri su poravnani jedan s drugim. Uzlazni stil ima uzlaznu putanju slaganja okvira i čini se kao da se penje, izrazito dinamičan i zanimljiv. Z stil naizgled koristi element slova Z oko kojeg se slažu okviri. Unatoč dinamici, uspijeva biti simetričan.

 

Raspored okvira - moderan stil

Raspored okvira - organski stil

 Raspored okvira - uzlazni stil

Raspored okvira - Z stil 

4. Zalijepite izrezane papire trakom na zid

Zalijepite izrezane papire trakom na zid oponašajući raspored na podu. Pripazite prilikom toga na razmake između okvira i dajte si vremena da sve uskladite. Čak i ako vam se ne svidi raspored, sada je vrijeme da prilagodite sve tome što želite.

Dobro je zakoračiti korak unatrag kako biste vidjeli kako će galerija izgledati u cijelosti te izvršiti manja podešavanja.

Neka razmaci između vaših okvira budu relativno ravnomjerni i udaljeni najmanje 7 centimetara kako galerija ne bi izgledala natrpano. Također pripazite da niti jedan komad nije predaleko od svih ostalih ili da izgleda čudno, kao da je ondje stavljen pogreškom.

 

5. Uzmite čekić u ruke

Kada ste potpuno sigurni da vam raspored okvira odgovara, zakucajte čavle na označene pozicije, a potom uklonite izrezane papire.

 Postavljanje okvira na zid

 

6. Objesite okvire na predviđena mjesta

Postavite postere unutar okvira i objesite ih na zid. Ne zaboravite da je pravi ključ zapanjujuće galerije jednostavan: podredite sve umjetnosti. Započnite s izradom galerije koju ste oduvijek željeli i uživajte u svom savršenom zidu!

 

Moderan stil slaganja postera 

 

Spiralan shema slaganja postera

 

Započnite svoj plan i odaberite postere koji vam se sviđaju:
https://lola-art.com/collections/posteri

Prethodna objava